Co można zrobić z jabłek?

Jabłko to popularny owoc, szczególnie zakorzeniony w kulturze chrześcijańskiej. Mimo jego „grzesznej” natury lubimy spożywać je w różnej postaci. Oprócz walorów smakowych zawiera wiele witamin. Często trafia jako przekąska do szkolnego plecaka. Jednak co robić, by jabłka nam się nie nudziły? Można jadać je w wielu odsłonach. Okazuje się, że istnieje wiele, różnorodnych sposobów na przyrządzenie jabłek, w dodatku przepisy nie są wcale takie trudne. Oto nasi faworyci:

Szarlotka

Szarlotka z jabłkamiNajlepsza oczywiście ta babcina. W tej tradycyjnej wersji rzeczywiście potrzeba dobrej ręki, ale jeżeli chcemy szarlotkę błyskawiczną nie ma nic prostszego. Wystarczy zagotować mus jabłkowy z galaretką pomarańczową, brytfankę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć warstwę biszkoptów, przykryć musem i ułożyć kolejną warstwę i jeszcze jedną według uznania. Całość pozostawić do ostygnięcia, a następnie zalać schłodzoną galaretką agrestową. Całość odstawić do lodówki. Za kilka godzin możemy cieszyć się „nowoczesną” szarlotką. Jednak jeżeli pokusiłaś się na tę tradycyjną, podaj ją koniecznie na ciepło z lodami.

Racuchy

Kolejny tradycyjny deser. Nikt nie oprze się złocistej skórce posypanej cukrem pudrem. Możesz przygotować w różnych wersjach: ze startymi jabłkami bądź kawałkami jabłek. Smak urozmaici łyżka miodu. Idealnie sprawdzą się na śniadanie, dostarczając sporej dawki energii.

Pieczone jabłka

Pieczone jabłka mogą występować w najróżniejszych wersjach. Nadzienie to przede wszystkim twoja fantazja. My polecamy przede wszystkim wersje „jesienne” to znaczy z dodatkiem cynamonu i miodu. Farsz oparty może być na powidłach, migdałach czy orzechach. Tutaj sprawdzi się też rozpływająca się w ustach czekolada i laski wanilii.

Jabłka w cieście francuskim

Konfiturę jabłeczną lub kawałki jabłek możesz zapiec w cieście francuskim. Jabłko idealnie komponuje się z cynamonem więc sprawdzi się również w tym wypadku. Ciasto francuskie możesz wykonać sama, ale jest też wiele gotowych mas dostępnych w sklepach.

Schab z jabłkami

Jabłka sprawdzą się nie tylko jako deser, mogą królować także w daniach głównych. Aby przyrządzić schab z jabłkami najpierw natrzyj go majerankiem i czosnkiem i dodaj kilka goździków. Jabłka polej sokiem z cytryny wcześniej pozbywając się z jabłek gniazd nasiennych. Schab ponacinaj tak, aby powstał wachlarz. Przecięcia natrzyj tymiankiem i wsadź w je plasterki wcześniej jabłek. Piecz w temperaturze 180 stopni.

Gęś z jabłkami

Gęś smakować będzie w sosie jabłecznym. W garnku zeszklij cebulę, dodaj posiekaną kapustę, żurawinę, jabłka, goździki, cynamon i sok z cytryny. W otrzymanym sosie duś przez chwilę gęś. Przed duszeniem gęś powinna zostać natarta majerankiem i czosnkiem, a następnie upieczona. Mimo, iż duszenie nie powinno przekraczać 15 minut smak wywaru jest tak intensywny, że idealnie połączy się z gęsią.

Zapiekany ryż z jabłkami

Kolejna świetna, niesztampowa propozycja. Ryż zagotowujemy razem z mlekiem i dodatkiem wanilii. Przygotowujemy jabłka, pozbywając się gniazd, a następnie je tarkując. Później podsmażamy je z dodatkiem cytryny, aż rozmiękną. Przygotowujemy naczynie żaroodporne, smarujemy je masłem i układamy warstwowo ryż-jabłka-ryż. 180 stopni, pół godziny i voila! Mamy gotowy, pyszny posiłek.

Ocet jabłkowy

Nie jest to potrawa. Jednak jabłka mają wiele przydatnych zastosowań. Ocet jabłkowy to substancja, która ma wiele właściwości zdrowotnych i pielęgnacyjnych. Świetnie sprawdzi się zarówno podczas odchudzania jak i pomoże zadbać o twoje włosy. Jest naturalną odżywką, może być naturalnym dezodorantem. Produkt ten możesz wytworzyć sama w domu. Jest on w pełni naturalny i ekologiczny.

Kompot z jabłek

Niesamowicie prosty w przygotowaniu. Idealnie się sprawdzi jako napój chłodzący na lato, a także potrafi fajnie rozgrzać w zimowe wieczory. Przygotowujemy jabłka: myjąc je, obierając i usuwając gniazda z nasionami. Następnie kroimy je na drobniejsze kawałki. Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Proporcje? 1 kilogram – 1 litr wody. Zależnie od naszych upodobań możemy dodać cukier. 15-20min gotowania wystarczy, aby uzyskać pyszny, bogaty w witaminę C kompot z jabłek.

Herbata jabłkowa

Cieszy się dużą popularnością w Turcji. Spróbuj ją zrobić we własnym domu. Jabłka umyj, wydrąż gniazdo z nasionami i potnij na plasterki. Następnie rozłóż je na blaszce, posyp cynamonem i wstaw do piekarnika. Gdy wyschną z obu stron, wrzucamy je do garnka i gotujemy przez ok. 10 min. Następnie wsypujemy herbatę do czajniczka i zalewamy wrzącym, przygotowany wcześniej wywarem. Taki napój jest super rozgrzewający i aromatyczny.

Dżem

Naturalny dżem z jabłek to skarb! Możesz go użyć do kanapek, naleśników, a także różnego rodzaju wypieków. Owoce obieramy, pozbywamy się nasion i kroimy w kostkę. Dodając odrobinę cukru, odstawiamy i czekamy aż puszczą sok. Kolejnym krokiem jest ich smażenie, do momentu rozpadnięcia się. Robimy to na małym ogniu, często je mieszając. Taka czynność powinna trwać 1,5-2 godziny. Po tym czasie, jeszcze gorące, przekładamy do odparzonych słoików i mocno zakręcamy. Gotowe! Prawda, że proste?

Smoothie

Smoothie z jabłekJabłkowe smoothie ma właściwości detoksykacyjne. Jest niskokaloryczne, niesamowicie zdrowe i może zastąpić posiłek. Propozycji podania i połączeń z innymi składnikami jest mnóstwo. Musimy użyć blendera, dodając nasz główny składnik – jabłko oraz np. wodę lub mleko owsiane. Pozostałe elementy, które umieścisz w maszynie, zależą od Twojej wyobraźni. Z jabłkiem świetnie się łączą: gruszka, cynamon, ananas, cytryna czy kiwi. Wszystko dokładnie miksujemy, do uzyskania gładkiej konsystencji, możemy na koniec dodać kostki lodu. Zielone smoothie na bazie jabłka dostarczy Ci wiele składników odżywczych i jest niesamowicie pyszne.

Podsumowanie

Jabłka to owoc neutralny, który sprawdzi się zarówno na słodko, kwaśno jak i na słono. Pasuje do mięs, sałatek i jest głównym składnikiem ciast. Możesz jeść je na surowo, pieczone czy też pod postacią konfitury. Nie zapominaj również o pysznym, mętnym soku, który idealnie sprawdzi się w upalne dni. Składnikiem, który świetnie współpracuje z jabłkiem jest cynamon i możemy je łączyć przy większości potraw lub napojów.